gorskie-resorty.pl

Osada Śnieżka ciekawostki_o_kuchni_francuskiej

Ciekawostki o kuchni francuskiej

Kuchnia francuska to jedna z najlepszych kuchni na świecie, na której bazują najznamienitsi szefowie kuchni. To właśnie z Francji wywodzi się znana na całym świecie musztarda, majonez, czy bulion.  Jest to kraj samowystarczalny pod względem świeżych produktów, jak owoce morza, mięso, przyprawy, warzywa? i oczywiście sery! A jest ich we Francji ponad 500 gatunków! Francuzi kochają zakupy na bazarkach u znajomych tragarzy, których jest mnóstwo nawet w centrum stolicy. Tak, tak, żabie udka i ślimaki to rzeczywiście francuskie przysmaki, które z resztą bardzo polecamy!

Podobno najsmaczniejszym gatunkiem żaby jest rzekotka drzewna. Wcale nie jest tak łatwo znaleźć żabie udka we francuskiej restauracji. Jest to przywilej tych najdroższych restauracji oraz miejsc bardzo turystycznych. Na polowanie na żaby nałożone są dziś restrykcje.

Na temat początków tradycji jedzenia żabich udek krąży wiele historii. Jedna z legend mówi, o drobnym oszustwie w warstwie kleru, jeszcze w czasach średniowiecza. Mnichom powodziło się tak dobrze, że nie dość, że żyli jak pączki w maśle, to jeszcze jak te pączki wyglądali. Władze kościoła zadecydowały o zmianie diety, co wiązało się między innymi z ograniczeniem spożycia mięsa. Dziwnym zbiegiem okoliczności w podobnym czasie żaby zakwalifikowano do ryb J I tak płazie udka zagościły w refektarzach. Za kulinarnym trendem wyznaczonym przez kler podążyła reszta społeczeństwa i tak już zostało.  

Za prawdziwy rarytas uważane są także ślimaki. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe! Zawierają między innymi bardzo dużą ilość białka, wapń, potas, magnez, czy miedź. Ważne, by przed spożyciem ślimaki były odpowiednio hodowane. Powinny być na diecie solnej, która umożliwi im wypróżnienie i pozbycie się śluzu. Popularną formą podawania ślimaków jest farsz, ślimaki grillowane albo smażone. Z tych najlepszych słynie Burgundia, gdzie prym wiodą ślimaki po burgundzku.

Kuchnia francuska jest różnorodna i wykwintna. Francuzi kochają jeść i przyzwyczajeni są do najwyższej jakości.  Ważny jest sposób serwowania oraz samego spożywania posiłku. Można odnieść wrażenie, że Francuzi celebrują każdy kęs. Różnorodność francuska kuchnia zawdzięcza swojemu położeniu. Na południu rozkoszować się możemy zawsze świeżymi owocami morza i rybami podawanymi na wszelakie sposoby. Wszechobecne są również cytrusy klimatu śródziemnomorskiego. Północ to królestwo serów za sprawą licznych hodowli bydła.

W ramach cyklu: Kalendarz Kulinarny Osady Śnieżka ? Festiwale Kuchni Świata, Goście mają okazję kosztować francuskiej kuchni.

Przykładowe przepisy:

Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo - ziołowym

Składniki na porcję dla 4 osób

  • 700 g ślimaków
  • 1 mała pietruszka i 1 mała marchewka
  • sól morska
  • kilka ziaren pieprzu
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • garść natki pietruszki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 g miękkiego masła

 

Sposób przygotowania

Przygotowane wcześniej, obgotowane, przez ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie ślimaki, należy szpikulcem lub wykałaczką oddzielić od muszelki. Odcinamy cienką część z najgłębszej części muszli, gdyż jest ona gorzka. Wrzucamy je do gotującego się wywaru warzywnego z dodatkiem natki pietruszki, bazylii i oregano. Ślimaki należy gotować ok.2,5 h na małym ogniu pod przykryciem.

W między czasie oczyszczamy muszle, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Pozostałą część natki pietruszki i oregano, siekamy, a czosnek rozgniatamy. Ziołowo ? czosnkową mieszankę miksujemy z masłem. Ugotowane ślimaki, po ostudzeniu, umieszczamy z powrotem w muszelkach, dodając do każdego po łyżce masła czosnkowego. Tak przygotowane ślimaki zapiekamy na blaszce w piekarniku przez 10 minut w 200 °C.  Ślimaki podawać na gorąco polane reszta roztopionego masła. Przed zapieczeniem, można mrozić

Palce lizać!

 

Tekst: Izabela Rutkowska

Kierownik ds. Kluczowych Klientów

 

 

 

Osada Śnieżka ciekawostki_o_kuchni_francuskiej1Osada Śnieżka ciekawostki_o_kuchni_francuskiej2