gorskie-resorty.pl

Osada Śnieżka wigilia_na_dolnoslaskim_stole

Wigilia na Dolnośląskim stole


Jak wiemy, dolnośląska kuchnia po latach historycznej zawieruchy, dopiero się kształtuje. Natomiast dzięki temu, na wigilijnym stole w regionie Karkonoszy spotkać możemy kulinarną mieszankę ze wszystkich części naszego kraju, Kresów, czy Litwy. Wystarczy porozmawiać z mieszkańcami Łomnicy, by zebrać różne ciekawe smaczki. Pytając parę osób w okolicy, co jedzą na Wigilię powstała karkonoska lista dwunastu tradycyjnych wigilijnych dań.


1.       Postny barszcz z uszkami na buraczanym zakwasie. Farsz oczywiście z kapusty oraz leśnych grzybków, natomiast u niektórych spotkać można wariant farszu z grzybami i fasolą. Czasami na dolnośląskim stole spotkamy zupę rybną tudzież grzybową. 

2.      Karp pieczony lub smażony

3.      Śledzie w różnej postaci, np. śledź po kaszubsku w koncentracie pomidorowym, czy śledzie pod pierzynką

4.     Pstrąg gotowany pod pierzynką z jajka na twardo i masłem. 

5.      Kapusta z grzybami, czy też groch z kapustą

6.      Kluski z makiem 

7.      Makówki, czyli deser z nasączonego w mleku i miodzie maku z dużą ilością bakalii. 

8.      Malowane pierniczki

9.       Kompot z suszu lub rodem ze Śląska Moczka, czyli pyszny deser na bazie kompotu z suszu, piernika, ciemnego piwa, wywaru z pietruszki oraz kompotu z agrestu (polecamy!)

10.  Pierogi z kapustą i z grzybami

11.    Kulebiaki z różnymi nadzieniami, np. z kapustą i rybą

12.   Makowce, serniki, ciasta drożdżowe

Potraw wymieniać można by o wiele więcej, ale postanowiliśmy poprzestać na tradycyjnej dwunastce. 

Poniżej przepis na przepysznego śledzia pod pierzynką. Smacznego!

250 g wypłukanych filetów śledziowych

3 buraczki

3 ziemniaki

4 ogórki kiszone

4 jajka na twardo

Sok z cytryny

Nieduża cebula

Musztarda francuska

Olej lniany 

300 ml majonezu

150 g sera żółtego

Szczypiorek


Przygotowanie:


Śledzie kroimy na drobne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z drobno posiekaną cebulą, musztardą, olejem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość wykładamy do szklanej salaterki. Smarujemy 1/3 majonezu.

Buraki i ziemniaki gotujemy w mundurkach w oddzielnych garnkach. 

Obrane ze skórki ziemniaki, kroimy w kosteczkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kładziemy na warstwie śledzia. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Smarujemy kolejną warstwą majonezu. Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, oraz dodajemy do sałatki i smarujemy ostatnią częścią majonezu.

Na wierzch dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka na twardo. Wierzch posypujemy startym serem i szczypiorkiem. Sałatka powinna odstać minimum godzinę w lodówce. 

Smacznego!


 

 

 

 


 


 


Osada Śnieżka wigilia_na_dolnoslaskim_stole1Osada Śnieżka wigilia_na_dolnoslaskim_stole2Osada Śnieżka wigilia_na_dolnoslaskim_stole3Osada Śnieżka wigilia_na_dolnoslaskim_stole4